Günümüzün en büyük iletişim sorunu diyebiliriz “Geri Bildirim”. Hem kurumsal hayatta hem özel hayatımızda doğru geri bildirim vermediğimiz için karşı taraf ile çatışma diline geçiyoruz.
Öncelikle karşı tarafa geri bildirim vereceğimiz konuya girmeden onda beğendiğimiz olumlu özellikleri söyleyerek cümleye giriş yapmamız gerekiyor. Örnek; “Sen çok başarılı bir çalışanımızsın, işlerini zamanında teslim etmen çok güzel.” gibi cümleler ile giriş yaptıktan sonra“BUNUNLA BİRLİKTE” bağlacı ile olumsuz söyleyeceğimiz konuya giriş yapıyoruz. Örnek; Takım arkadaşlarınla değil de bireysel çalışmalar yapman bazen içerdeki dinamikleri bozabiliyor. Son olarak tekrar olumlu bir cümle söyleyerek geri bildirim sürecini tamamlıyoruz. Örnek; seninle çalışmaktan mutluluk duyuyoruz, ekibimizin parçasında olman bizi güçlendiriyor.
Kısacası geri bildirim yapacağımız bu cümleyi toparladığımızda;
Sen çok başarılı bir çalışanımızsın, işlerini zamanında teslim etmen çok güzel. Bununla birlikte takım arkadaşlarınla değil de bireysel çalışmalar yapman bazen içerdeki dinamikleri bozabiliyor. Onun dışında seninle çalışmaktan mutluluk duyuyoruz, ekibimizin parçasında olman bizi güçlendiriyor.
Bu cümle ile doğru bir iletişim dili kullanmış ve en önemlisi doğru bir geri bildirim vermiş oluyoruz. Bu yönteme kurumsal dilde sandviç metodu, hamburger tekniği de deniyor. Önce olumlu cümle (ekmek) sonra olumsuz cümle(köfte) sonra tekrar olumlu cümle (ekmek) ile tamamlıyoruz.
Bu tekniği hayatımızın her durumda kullanabilir ve doğru iletişim kurabiliriz. Böylece çevremizdeki insanlara çatışma dilinden uzak bir geri bildirim vermiş ve istediğimiz mesajı da karşımızdakini kırmadan iletmiş oluruz.